لطفا از تمام مطالب دیدن فرمایید.
درمان های تاثیر گذار یک معضل بانوان


با آغاز فصل گرما اغلب بیماریهای پوستی شیوع بیشتری پیدا میکنند.پیری پوست، آکنه، لکهای پوستی و تیرهشدن پوست همه از پیامدهای مواجهه با نور آفتاب است. اگر چه نور آفتاب فواید زیادی برای بدن دارد ولی درصورت رعایت نکردن نکات ایمنی در مواجهه با آن شاهد بروز عواقب وخیم آن نیز هستیم؛


با آغاز فصل گرما اغلب بیماریهای پوستی شیوع بیشتری پیدا میکنند.پیری پوست، آکنه، لکهای پوستی و تیرهشدن پوست همه از پیامدهای مواجهه با نور آفتاب است. اگر چه نور آفتاب فواید زیادی برای بدن دارد ولی درصورت رعایت نکردن نکات ایمنی در مواجهه با آن شاهد بروز عواقب وخیم آن نیز هستیم؛ عواقبی که گاهی مرگبار هستند و سلامت افراد را با خطرات جدی مواجه میسازند. یکی از این عواقب مرگبار سرطان پوست است سرطانی که خوشبختانه بهدلیل آشکار بودن علائم آن اغلب به موقع تشخیص داده میشود. دکتر سیمین ابراهیمزاده، متخصص پوست، مو و زیبایی نکات جالبی را درباره این نوع سرطان بیان میکند و به شما میگوید چگونه از ابتلا به آن پیشگیری کنید
سرطانهای کمخطر و پرخطر
شایعترین شکل سرطان پوست کارسنیوم سلول بازال است که 90 درصد سرطان پوست در آمریکا را تشکیل میدهد و عوامل خطر ایجاد این سرطان، پوست روشن و نور آفتاب است.
این سرطان خوشخیم پوست است و معمولا بهصورت یک برجستگی کوچک گنبدی شکل که اغلب با عروق کوچک پوشیده شده است خود را نشان میدهد، این نقطه برجسته اغلب حالت براق و شفاف دارد. کارسنیوم سلول بازال به آهستگی رشد میکند و برای رسیدن به اندازه نسبتا بزرگ ماهها و حتی سالها زمان لازم دارد هرچند گسترش به بقیه بافتهای بدن در این نوع سرطانپوست نادر است ولی اگر نزدیک به اندامهایی چون گوش و بینی باشد میتواند به آنها آسیب رسانده و آنها را بدشکل کند.
نوع دیگر سرطان کارسنیوم سلول سنگفرشی است که از سلولهای سنگفرشی پوست شروع میشود. این سلولها نازک و صاف بوده و زیر میکروسکوپ شبیه فلس ماهی است. این نوع سرطان میتواند در هر یک از ارگانهای توخالی بدن و مجاری دستگاه تنفسی و گوارشی ایجاد شود. روشهای درمان این سرطان مانند کارسنیوم سلول بازال است و مانند نوع اول نور آفتاب مهمترین عامل ابتلا به آن است.
ملانوم، نوع بدخیم سرطان پوست بوده و بیماری است که در آن سلولهای سرطانی بدخیم در سلولهای رنگدهنده پوست «ملانوسیت» یافت میشود. ملانوم معمولا در افراد بزرگسال رخ میدهد اما گاهی اوقات در کودکان و سالخوردگان هم دیده میشود. پوست، بدن را در مقابل گرما، نور و عفونت و جراحت حفظ میکند و از دولایه اصلی تشکیل شده است؛ اپیدرم (لایهبالایی) و درمیست (لایه داخلی). ملانوسیت در اپیدرم وجود دارد و حاوی ملانین است که رنگ پوست را تعیین میکند. ملانوم گاهی اوقات به ملانوم جلدی یا ملانوم بدخیم معروف است. عمده نشانههای ملانوم عبارتند از، تغییر در اندازه شکل یک خال، خونریزی خال، احساس خارش، سفتشدن، متورمشدن در محل خال و احساس ناراحتی هنگام دستدادن. این بیماری در مردان بیشتر در ناحیه تنه، سرو گردن ایجاد میشود.
حسن این سرطانها
سرطانهای پوست در واقع بهعلت افزایش تکثیر سلولی رخ میدهند که این تکثیر سلولی بهصورت غیرمعمولی افزایش پیدا میکند و معمولا شیوع آن بعد از یک آفتابسوختگی شدید یا مواجهه با یک سری مواد شیمیایی مانند آرسنیک است ولی نکتهای که حائزاهمیت است این است که در اکثر سرطانهای پوست آفتاب نقش کلیدی دارد. سرطانهای پوست به چند دسته تقسیم میشوند؛ یک دسته سرطانهای خوشخیم پوست و یک دسته سرطانهای بدخیم پوست هستند و سن شیوع آنها اغلب در سنین میانسالی به بالاست البته در جوانی هم گاهی دیده میشوند. حسن سرطانهای پوست نسبت به سایر سرطانها این است که جلوی دید هستند و علائم ظاهری قابل مشاهدهای دارند بنابراین زود تشخیص داده میشوند. اغلب سرطانهای پوست چه بدخیم و چهخوشخیم میتوانند سریع درمان شوند و با برداشتن ضایعه بهبود پیدا میکنند پس تشخیص به موقع و برداشتن ضایعه با ایجاد حاشیه امن اطراف آن بسیار در درمان سرطان راهگشاست.
خالهای خطرناک را بشناسید!
معمولا اگر روی خال سرطان پوست دیده شود خال خارش پیدا میکند. سایز خال تغییر میکند، ممکن است خونریزی داشته باشد یا تغییر رنگ پیدا کند و شکل خال نامنظم شود.
در نوع دیگر، تومورهای پوست معمولا بهصورت زخم است که اگر این زخم بیش از 3 ماه طول بکشد حتما باید نمونهبرداری شود زیرا ممکن است سرطانی باشد؛ زخمهایی که خوب نمیشوند و عود میکنند، خارش دارند و در نواحی از بدن بهصورت برجستگی غیرمعمول به وجود میآیند که معمولا این برجستگیها در نواحی است که در تماس آفتاب مثل صورت، گوشها و دستها هستند.
سری دیگری از سرطانها مربوط به دهان و زبان هستند که اگر تودهای روی زبان یا سقف دهان بهصورت ناگهانی رشد کند و زخم شود باید شک کرد و به پزشک مراجعه کرد و همچنین یکسری از خالها هم هستند که روی ناخنها بهصورت ناگهانی ایجاد میشوند که باید تحت نظر باشند زیرا ممکن است یک خال معمولی نباشد و یک ملانوم ناخن باشد. در کل خالهایی که در کف دست و پا ایجاد میشوند حتما باید تحت نظر باشند.
در آقایان بیشتر است یا خانمها؟
معمولا این سرطان در آقایان بیشتر است زیرا بیشتر با نور آفتاب در تماس هستند و در کل سنین میانسالی به بالا را درگیر میکند. افرادیکه خیلی در معرض آفتاب هستند یا آفتاب سوختگیهای مکرر دارند یا اینکه از زمان کودکی بدون آنکه پوشش مناسب داشته باشند در معرض آفتاب باشند و همچنین افرادی که در کارخانههای شیمیایی کار میکنند بهخصوص در رابطه با آرسنیک در آنها سلولهای سرطانی بیشتر رشد میکند.
خالهای مادرزادی خطرناکترند
تجمع سلولهای رنگدانهای در پوست را خال مینامند- تعداد خالها معمولا مادرزادی است و با توارث منتقل میشود از 30و53 افراد معمولا درسنین کودکی و در خانمها هنگام مصرف قرصهای بارداری و حاملگی تعداد این خالها زیادتر میشود ولی معمولا مجموع خالهایی که فرد در طول زندگی در پوست خود مشاهده میکند از طریق توارث به او منتقل میشوند و تا 30 و 35 سالگی در بدن افراد خال ایجاد میشود و بعد از آن دیگر خال جدید دیده نمیشود.
یک سری از خالها هم از بدو تولد ایجاد شدهاند که این نوع خالها باید مورد نظر قرار بگیرند زیرا روی این خالها ممکن است سرطان بدخیم ملانوم ایجاد شود بنابراین خالهای مادرزادی طی زندگی ابتدا توسط مادر و پدر و سپس خود فرد باید تحت نظر باشند و درصورت مشاهده تغییر حتما باید برداشته شوند.
حسن سرطانهای پوست نسبت به سایر سرطانها این است که جلوی دید هستند و علائم ظاهری قابل مشاهدهای دارند بنابراین زود تشخیص داده میشوند اغلب سرطانهای پوست چه بدخیم و چهخوشخیم میتوانند سریع درمان شوند
مراقبخالها باشید
خالهایی که طی زمان ایجاد میشوند معمولا خوشخیم هستند مگر اینکه خالها دستکاری شوند. منظور برداشتن خال نیست بلکه آزار خال است بهطور مثال هنگام تراشیدن موی بدن اگر این خالها آزرده شوند طی زمان باعث بروز مشکل در آنها میشود یا در نواحی که آفتاب به پوست میخورد برخی از خالها ممکن است تغییر رنگ بدهند و به سمت خالهای بدخیم بروند ولی اغلب خالهایی که بعد از کودکی ایجاد میشوند خوشخیم هستند مگر اینکه یک سری تغییر روی آنها ببینیم که با مشاهده کوچکترین تغییر باید به پزشک مراجعه کنیم؛ تغییراتی مانند خارش، تغییر رنگ، تغییر سایزهای ناگهانی، پایهدارشدن اطراف خال. این نوع خالها بهتر است برداشته شوند.
این درمان تاثیرگذار را بشناسید
عمدهترین روش درمانی برای سرطانهای پوست برداشتن ضایعه سرطانی و ایجاد یک حاشیه امن از سلولهای اطراف آن است. معمولا وقتی یک ناحیه ضایعه پوستی با تشخیص، نمونهبرداری میشود این نمونه به پاتولوژی داده میشود و پاتولوژی نوع سرطان و میزان بدخیمی آن را برای ما مشخص میکند و بعد از تعیین نوع سرطان حاشیه امنی از اطراف ضایعه برداشته میشود که معمولا یک تا یکونیم سانت از اطراف ضایعه اصلی است و مجدد به پاتولوژی داده میشود که پاتولوژی تشخیص میدهد آیا سلولهای سرطانی در پوست اطراف ضایعه وجود دارند یا خیر اگر وجود داشته باشند نیاز به جراحی بعدی است.
در برخی از قسمتهای بدن که امکان جراحی وجود ندارد بهطور مثال نواحی نزدیک چشم میتوان از رادیوتراپی با نظر پزشک استفاده کرد ولی درواقع اصلیترین روش درمان، برداشتن ضایعه است.
در سرطانهای بدخیم هیچ دارو و روش دیگری موثر نیست ولی یکسری از روشها مثل کرایو یا سرمادرمانی ممکن است در برخی از سرطانهای پوست مانند Bcc که امکان دستاندازی به سایر سلولها نیست جوابگو باشد ولی بهترین درمان همان برداشتن ضایعه با عمق مناسب و حاشیه است.
مزایای تشخیص به موقع
عموما در سرطانهای نوع bcc امید به زندگی درصورت تشخیص به موقع صددرصد است و در SCC امید به زندگی در ضایعات کوچک به همین میزان است ولی اگر منجر به دستاندازی به سایر نقاط بدن شود درصد آن کمتر میشود. در نوع ملانوم که وخیمترین نوع سرطان پوست است این موضوع بستگی به نوع تشخیص دارد اگر فقط محدود به پوست باشد با برداشتن حاشیه ضایعه و پیگیریهای مکرر درصد امید به زندگی بالا میرود ولی اگر به مغز و ریه و سایر بافتها قبل از رسیدن و برداشتن ضایعه دستاندازی کرده باشد متاسفانه امید به زندگی خیلی پایین است.
خال مادر داریم؟
یک باوری که در عوام وجود دارد این است که گمان میکنند یک خال مادر و والد وجود دارد که باعث میشود تعداد خال دیگری بهوجود بیاید و به اشتباه فکر میکنند با برداشتن این خال والد تعداد خالها محدود میشوند و خال جدیدی ایجاد نمیشود که این باور غلط است و هیچ خالی نمیتواند باعث بروز خالهای دیگر شود.
باور غلط دیگر این است که افراد گمان میکنند با برداشتن یک خال ممکن است خال سرطانی شود درحالیکه عکس این حالت وجود دارد برخی از خالها سرطانی هستند و زمانی که برداشته و نمونهبرداری میشوند مشخص میشود سرطانی هستند و برداشته شدن خال جلوی پیشرفت سرطان را میگیرد.
سولاریوم باعث سوختگی و در مراحل اولیه باعث پیری زودرس پوست و در مراحل انتهایی هم ممکن است منجر به سرطان بدخیم پوست شود
این اشتباه مرگبار را نکنید!
لوازم آرایشی و بهداشتی در ایجاد سرطان نقشی ندارند مگر اینکه فرد به جای ضدآفتاب برای پوشش از کرمپودر استفاده کند و صورت خود را با آن پوشش دهد زیرا اکثر این مواد آرایشی ضدآفتاب ندارند مضاف براینکه به خاطر رنگی که بر پوست ایجاد میکنند ممکن است جذب اشعه ماورای بنفش را بیشتر کنند و سبب آفتابسوختگی و درنهایت سرطان شوند ولی بهخودی خود ایجاد سرطان نمیکنند.
آفتابگرفتگی مصنوعی چه ضرری دارد؟
سولاریوم درواقع همان اشعه ماورایبنفش آفتاب است که بهصورت باند اشعه جدا شده، قسمت نوری آن جدا شده و فقط اشعه ماورای بنفش آن به پوست میخورد. سولاریوم باعث سوختگی و در مراحل اولیه باعث پیری زودرس پوست و در مراحل انتهایی هم ممکن است منجر به سرطان بدخیم پوست شود و متاسفانه برخی گمان میکنند چون درمقابل آفتاب قرار نمیگیرند خطری متوجه آنها نیست درحالیکه سولاریوم همان اشعه ماورای بنفش آفتاب است که باعث سوختگی پوست و سرطان میشود و درحال حاضر در اغلب نقاط جهان استفاده از سولاریوم و نورآفتاب برای برنزه شدن منسوخ شده ولی متاسفانه در ایران خیلی از افراد غیر از اینکه از سولاریوم استفاده میکنند از کرمهایی مانند روغن بچه هم برای بهتر برنزه شدن استفاده میکنند که باعث میشود نور بیشتر روی پوست متمرکز شده و اثرات اشعه ماورای بنفش روی پوست بیشتر شود. توصیه میشود اگر تمایل به برنزه شدن دارید از کرمها و اسپریهای اتوبرنزه استفاده کنید که کاملا بیخطر هستند.
ضدآفتاب یادتان نرود
در پیشگیری از سرطان پوست در درجه اول استفاده از ضدآفتاب مناسب است. درحال حاضر در تمام مقالهها و پژوهشها آمده که تمام افراد 6 ماه به بالا حتما باید از ضدآفتاب استفاده کنند. ضدآفتاب باید هر 2 ساعت یکبار تکرار شود. در کودکان غیراز مصرف ضدآفتاب در ناحیه صورت و دستها باید از لباسهای آستین بلند و شلوارهای بلند در مقابل نورآفتاب استفاده شود در فصل تابستان از ساعت 10 صبح تا 4 بعدازظهر از تماس با آفتاب خودداری شود. از گرفتن نورآفتاب و سولاریوم برای برنزه شدن جلوگیری شود. استفاده از غذاها و میوههایی که سرشار از ویتامین C و E و A هستند میتواند از سرطانهای پوست پیشگیری کند.
اگر درقسمتی از پوست بدن زخم دیده شد که بهمدت 3 ماه خوب نشد حتما به نزد پزشک بروید. توجه به خالها و هرگونه تغییر در رنگ و شکل و اندازه آنها را جدی بگیرید.
از آنتیاکسیدانها غافل نشوید
یک گروه از موادغذایی با ارزش، آنتیاکسیدانها هستند. این گروه معمولا در میوههایی به رنگ قرمز و سبزیها یافت میشوند. آنتیاکسیدانها حاوی موادی هستند که این مواد ضدرادیکالهای آزاد هستند و بهدلیل اینکه صدمهای که اغلب به پوست میخورد بیشتر توسط رادیکالهای آزاد اکسیژن ایجاد میشود. این موادغذایی چون برضدرادیکالهای آزاد عمل میکنند از فرسایش پوست و ایجاد آسیب جدی به پوست بهصورت مزمن و درنهایت سرطان پوست جلوگیری میکنند که عمدهترین این مواد میوههای رنگی مثل گوجهفرنگی و مرکبات هستند و موادی که بتاکاروتن دارند مانند ویتامین A و E که در پیشگیری از ابتلا به سرطان مفید هستند.
تاریخ : یکشنبه 90/5/2 | 7:39 عصر | نویسنده : سیدسعیدبهروزجزین | نظرات ()
لطفا از دیگر مطالب نیز دیدن فرمایید